Wat moet ik regelen voor mijn verhuizing? – Verhuischecklist 2021

8 nov 2021 | Verhuistips

Je gaat verhuizen, wat spannend! Weet jij al wat je allemaal moet regelen? Misschien duurt het nog even voordat je in je nieuwe woning kunt maar je kunt maar beter goed voorbereid te werk gaan. In deze blog geven we je een complete verhuischecklist met alles wat je moet regelen voor je verhuizing.

Wat moet ik allemaal regelen voor mijn verhuizing?

Verhuizingen zijn vaak stressvol. Er zijn dan ook zó veel verschillende dingen die opeens je aandacht vragen. Voordat jij dadelijk lekker op de bank in je nieuwe woning kunt ploffen zul je flink wat werk moeten verzetten. Gelukkig zijn wij er om je er doorheen te slepen met onze verhuischecklist.

Oke, er komt dus heel wat meer bij een verhuizing kijken dan alleen dozen en banken slepen. Laten we eens kijken waar je allemaal nog meer aan moet denken:

   

   • Verschillende fiscale zaken

   • Je verhuizing doorgeven bij verschillende instanties

   • Nieuwe contracten afsluiten voor bijvoorbeeld gas, water, licht

   • Verzekeringen regelen voor je nieuwe woning

   • Je offerte aanvragen bij een Erkend Verhuisbedrijf

   • En dan heb je natuurlijk die hele verhuizing nog!

  Maar wat doe je nou wanneer? Wanneer begin je bijvoorbeeld met de eerste verhuisdozen in te pakken? En hoe zorg je nou dat je niks vergeet? No worries, we got you! We zullen samen met je deze verhuischecklist doorlopen zodat jij zeker niks vergeet. Zorg dat je tot het einde blijft lezen, we hebben namelijk nog een handige Excel-sheet voor je die je gratis kunt downloaden.

  Stap voor stap verhuizen met onze verhuischecklist!

  Als Erkende Verhuizer weten wij natuurlijk als geen ander welke stappen je moet zetten om je verhuizing in succesvolle banen te leiden. Deze to-do list voor je verhuizing bestaat uit de volgende stappen:

    

    • Algemene zaken

    • 4 -2 weken voor verhuizing

    • 2 weken voor mijn verhuizing

    • 1 week voor mijn verhuizing

    • 1 dag voor mijn verhuizing

    • Verhuisdag

    • Na aankomst nieuwe woning

    • Periode na verhuizing

   We zullen deze verhuischecklist samen met je doorlopen. Adem in…. Adem rustig uit… Het komt allemaal goed!

   Algemene zaken rondom je verhuizing

   Je hebt net je nieuwe huisje gekocht, of het huurcontract ondertekend. Gefeliciteerd! Dat mag natuurlijk even gevierd worden, glaasje champagne, flesje bier, borrelnootjes, genieten. Helaas heb je niet heel lang voor je de eerste zaken moet regelen. Deze zaken kun je al meteen regelen vanaf het moment dat je verhuizing gepland staat:

     

     • Oude huis verkopen of huurcontract opzeggen

    Oke, een beetje een inkopper waar je misschien zelf al aan had gedacht. Ga je naar een nieuwe woning? Zorg dat je dan zo snel mogelijk je oude woning verkoopt of je huurcontract opzegt. Zo zit je niet vast aan dubbele lasten.

      

      • Fiscale zaken

     Veranderen je hypotheeklasten? Dat heeft ook invloed op je belasting. Kijk bij een verhuizing altijd goed of er veranderingen ontstaan voor je fiscale status. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

       

       • Verhuisbedrijf inhuren?

      Ga jij je verhuizing zelf regelen of kun je wel wat extra handen en spierballen gebruiken? Vraag offertes op bij een verhuisbedrijf met het keurmerk Erkende Verhuizers. Vraag altijd naar de algemene voorwaarden, een garantie certificaat en maak alvast de nodige afspraken.

        

        • Verhuis je abonnementen

       Regel alvast de verhuizing van bijvoorbeeld je telefoon, internet en televisie abonnement. Sommige netwerkproviders hebben een wachtrij van een maand…

         

         • Informeer verschillende instanties

        Laat de school van je kids weten dat je gaat verhuizen. Zorg dat de gemeente bekend is met je verhuizing en licht je verzekeraar in. Zoek eventueel vast een nieuwe school voor je kinderen en meld ze hier aan. Ook zou je al verhuisverlof kunnen vragen bij je werk voor de dag van je verhuizing.

          

          • Begin alvast met opruimen

         Die schuur of zolder vol spullen die niemand gebruikt? Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het opruimen van deze rommel. Kijk eens kritisch naar wat je allemaal mee wilt nemen naar je nieuwe woning. En gooi niet zomaar alles weg, breng je oude spullen naar de kringloop of verkoop ze via Marktplaats! Zo maak je er misschien nog iemand hartstikke blij mee.

           

           • Kijk vast naar je nieuwe woning

          Tenzij je mee hebt gedaan met ‘Kopen zonder kijken’ heb je dit vast al gedaan. Maar heb je ook een overzicht van wat er allemaal gedaan moet worden in je nieuwe woning? Moet de keuken of badkamer vervangen worden? Is er iets stuk? Breng in kaart welke werkzaamheden nog gedaan moeten worden in je nieuwe huis.

          Ohja, zorg dat je ook alvast naar de afmetingen van je woning kijkt. Zo kun je uittekenen welke meubels straks waar komen te staan.

          Vergeet vooral niet deze punten af te strepen op jouw verhuischecklist!

          #verhuistip, begin ruim op tijd met het overzetten van abonnementen naar je nieuwe adres. Netwerkproviders hebben soms een wachttijd van meer dan een maand.

          2 – 4 weken voor verhuizing

            

            • Afsluiten elektra, gas en water

           4 tot 2 weken voor je verhuizing is een perfect moment om je elektra, gas en water af te sluiten bij je oude woning en de aansluiting hiervan voor je nieuwe woning te regelen.

             

             • Nieuwe huisarts, tandarts en apotheek

            Vooral handig als je een eindje weg gaat wonen. Zorg dat je op tijd een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek vindt. Je wil hier bij kleine noodgevallen snel terecht kunnen.

              

              • Parkeervergunning regelen of opzeggen

             Heb jij nog een parkeervergunning voor je oude woning? Je hebt meestal een opzegtermijn van 1 maand. Dat betekent dat het de hoogste tijd wordt om die van jou op te zeggen. Regel daarnaast meteen een parkeervoorziening voor je nieuwe woning, indien nodig.

               

               • Regel een tijdelijke opslag

              Zit je in een tijdelijke woning voordat je naar je nieuwe woning gaat? Regel dan meteen een tijdelijke opslag voor je spullen. Let er op dat je voldoende ruimte reserveert voor al je spullen. Benieuwd hoeveel opslag je nodig hebt? Bereken het met onze opslag-calculator!

              2 weken voor mijn verhuizing

                

                • Versturen adreswijziging

               Heb jij je adreswijziging al doorgegeven bij de gemeente? Anders wordt het daar de hoogste tijd voor! Ook je abonnement bij de Margriet of National Geographic kun je vanaf nu prima overzetten.

                 

                 • Regel een opvang voor je kids en huisdieren voor de verhuisdag

                Wel zo rustig toch? Je verhuisdag is meestal druk en stressvol, je kunt dus maar beter zoveel mogelijk ruis uit je woning verwijderen voordat je begint 😉

                  

                  • Licht je pand- of complexbeheerder in

                 Woon je in een flatgebouw of appartementencomplex, dan kan het zinvol zijn om je pand- of complexbeheerder in te lichten over je verhuizing. Zorg bijvoorbeeld dat de verhuizers dicht bij de deur van je woning kunnen parkeren. Dat scheelt een hoop onnodig tilwerk.

                   

                   • Berg je waardevolle bezittingen op

                  Breng eventueel belangrijk papierwerk of andere waardevolle bezittingen naar een bankkluis. Zo weet je zeker dat niks zoek gaat tijdens je verhuizing.

                    

                    • Heb je nog plaatselijke spaaracties?

                   Heb jij jarenlang zegeltjes gespaard bij de plaatselijke bakker of slager? Lever ze gauw in, anders zijn al die jaren sparen voor niks geweest!

                     

                     • Breng geleende spullen terug

                    Of het nou gaat om boeken van de bibliotheek of de grasmaaier van de buurman. Je wil er niet in je nieuwe woning achter komen dat je een hoop spullen van anderen hebt meegenomen.

                    1 week voor je verhuizing

                      

                      • Nieuwe huis schoonmaken

                     Als het goed is hebben de oude bewoners jouw nieuwe huis ondertussen verlaten. Tijd om er nog eens langs te gaan en alle tip top in orde te maken voor je verhuizing. Probeer je nog eens mentaal in te beelden waar je alles gaat plaatsen en teken dit ook uit!

                       

                       • Neem je vaste lampen af

                      Je hoeft natuurlijk niet als een kluizenaar in het donker te leven, maar verwijder in zoveel mogelijk ruimtes vast de lampen die niet noodzakelijk zijn.

                        

                        • Neem je gordijnen af

                       Ook hier geldt; laat de gordijnen die nog even nodig zijn lekker hangen (bijvoorbeeld op je slaapkamer of het douchegordijn). Gordijnen die in bijvoorbeeld de woonkamer of keuken hangen kun je prima vast inpakken.

                         

                         • Spullen die je niet gebruikt inpakken

                        Loop eens een kritisch rondje door je woning. Welke spullen heb je deze week niet meer nodig? Je raad het al… In de doos ermee.

                          

                          • Eten en drinken in huis halen voor de inpak- en verhuisdag

                         Verhuizen is zwaar werk. Dat weten wij als geen ander! Zorg dat je voor je inpak- en verhuisdag genoeg eten en drinken in huis hebt. Vergeet vooral de koffie niet :).

                           

                           • Grofvuil regelen

                          Heb je spullen die niet meegaan, en ook geen kans op een tweede leven meer hebben? Maak dan een afspraak om je grofvuil weg te brengen of op te laten halen. Afspraken hiervoor verschillen per gemeente.

                            

                            • Breng je klein chemisch afval weg

                           Onder klein chemisch afval worden batterijen, spaarlampen, gootsteenontstopper en verf gerekend. Dit kun je vaak inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente of speciale inzamel-bakken in de supermarkt.

                           1 dag voor mijn verhuizing

                             

                             • Koelkast en vriezer ontdooien en schoonmaken

                            Wist je dat de koelvloeistof die in je vriezer en koelkast zit gaat schuimen tijdens een verhuizing? Wanneer je koelkast of vriezer koud is tijdens het schuimen van deze vloeistof kunnen deze apparaten stuk gaan. Daarom moet je ook na de verhuizing altijd 24 uur wachten voordat je jouw koelkast of vriezer weer aanzet.

                              

                              • Trommelbeveiliging wasmachine vastzetten

                             De trommelbeveiliging zorgt ervoor dat de draaiende wastrommel van je wasmachine goed vastzit. Hierdoor kan deze tijdens het vervoer niet afbreken.

                               

                               • Demonteren meubelen

                              Demonteer grote meubels die niet in zijn geheel door de deur van je oude, of nieuwe huis kunnen. Bij twijfel of het wel in je nieuwe huis past kun je de meubels voor de zekerheid beter wel demonteren.

                                

                                • Slinger uit de klok nemen

                               Heb jij een digitale klok? Dat is lekker makkelijk, die gaat zo de verhuisdoos in. Bij een ouderwetse slingerklok zit het echter wat anders. Hierbij moet je vóór de verplaatsing voorzichtig de slinger uit de klok halen. 

                                 

                                 • Plaats op straat vrijhouden voor verhuiswagen 

                                Zorg dat je buren op de hoogte zijn dat er een verhuiswagen langs komt. Zorg er eventueel voor dat jouw auto en de auto van de buren een parkeerplaats gereserveerd houden.

                                  

                                  • Laatste dingen inpakken

                                 Kijk nog een laatste keer naar de spullen in je huis, wat kan er vast ingepakt worden? En wat heb je écht nog nodig? Stop de laatste spullen in verhuisdozen en controleer of je al je dozen gelabeld hebt. Dat scheelt een hoop werk met uitpakken.

                                 Checklist verhuisdag

                                   

                                   • Gordijnen slaapkamer afnemen

                                  Na je laatste nachtje in je oude slaapkamer is het ook tijd om deze gordijnen af te nemen. 

                                    

                                    • Sleutels opbergen 

                                   Houd je nieuwe sleutels goed bij je. Je wil vandaag niet met al je spullen bij je nieuwe woning aankomen om er dan achter te komen dat je sleutels kwijt zijn!

                                     

                                     • Kijk je huis na op achtergebleven spullen

                                    Tijd voor de laatste controle! Loop nog een keer je oude woning door om te kijken of je écht niks vergeten bent.

                                      

                                      • Meterstanden opnemen

                                     Belangrijk voor de afsluiting van je gas en elektra. Noteer de meterstand voordat je jouw oude woning verlaat.

                                       

                                       • Gas en elektra afsluiten

                                      Sluit indien nodig het gas en elektra van je oude woning af. Of dit nodig is hangt af van de afspraken die je met de nieuwe bewoners hebt gemaakt.

                                        

                                        • Waterleiding aftappen in de winter

                                       Verhuis je in de winter? Dan is het belangrijk dat je de waterleiding aftapt. Deze kan namelijk bevriezen. Ook als het niet vriest is het belangrijk dat je dit doet!

                                         

                                         • Ramen en deuren sluiten

                                        Zorg dat alle ramen en deuren in je oude woning op slot zitten. Controleer ook ramen op een eventuele bovenverdieping, badkamer en de wc.

                                          

                                          • Sleutels oude huis afgeven

                                         Spreek met de nieuwe bewoners van je oude huis af. Loop eventueel nog een keer de woning met ze door en overhandig ze de sleutels van je oude huis.

                                         Na aankomst nieuwe woning

                                           

                                           • Alles zoveel mogelijk op de juiste plek zetten

                                          Scheelt een hoop tijd! Heb jij je dozen allemaal goed gelabeld? Dan is dit nog maar een koud kunstje.

                                            

                                            • Alle uitgepakte spullen controleren op eventuele schade

                                           Je bent bij een Erkend Verhuizer altijd verzekerd tegen schade aan je spullen. Controleer je spullen alvast zo goed mogelijk op eventuele schade.

                                             

                                             • De slaapkamer zo snel mogelijk bewoonbaar maken

                                            Zorg dat je bed klaar staat voor je eerste nachtje en hang vast de gordijnen op. Een goede nachtrust zul je zeker nodig hebben na deze dag hard werken.

                                              

                                              • Koelkast en vriezer laten acclimatiseren

                                             Laat je koelkast en vriezer ten minste 24 uur staan voordat je ze aansluit.

                                               

                                               • Trommelbeveiliging van de wasmachine afhalen

                                              Draai eventueel je eerste wasjes vast in je nieuwe huis. Doekjes, je dekbed of eventueel gordijnen kunnen soms wel een opfrisbeurt gebruiken na je verhuizing.

                                              Na mijn verhuizing

                                                

                                                • De laatste spullen uitpakken

                                               Zorg dat je niet te lang wacht met het uitpakken van de laatste spullen. Dit is belangrijk voor het melden van eventuele schade bij je verhuisbedrijf.

                                                 

                                                 • Eventueel gevonden schade alsnog melden

                                                Zorg dat je later gevonden schade alsnog meldt bij je Erkende Verhuizer. Dit kan tot 14 dagen na je verhuizing.

                                                  

                                                  • Gehuurd materiaal terugbrengen

                                                 Maak een afspraak met je verhuizer over wanneer je verhuisdozen terugbrengt, of wanneer ze opgehaald kunnen worden.

                                                   

                                                   • Doe aangifte van je adreswijziging bij de gemeente.

                                                  Als je dit nog niet gedaan had natuurlijk. 😉

                                                  Verhuischecklist Excel

                                                  Wil je deze checklist in een overzichtelijk Excel bestand ontvangen? Download hier beneden onze verhuischecklist in Excel!

                                                  Verhuischecklist Erkende Verhuizers

                                                  Wist je dat onze verhuischecklist is gebaseerd op die van het keurmerk Erkende Verhuizers? De officiële verhuischecklist van Erkende Verhuizers kun je hier downloaden.

                                                  Verhuizen doen we samen

                                                  Verhuizen doen we samen. Daar geloven we écht in. Schlechter Transport & Verhuizingen is een verhuisbedrijf vol enthousiaste medewerkers. We helpen graag mee met elke verhuizing, groot of klein. Kun jij binnenkort wel een extra handje gebruiken? 

                                                  Klik hier voor meeinformatie over jouw verhuizing!

                                                  <p>Stef Schreurs</p>

                                                  Stef Schreurs

                                                  8 november 2021

                                                  Nog meer verhuistips

                                                  Gas, water en licht regelen na een verhuizing

                                                  Gas, water en licht regelen na een verhuizing

                                                  Gas, water en licht regelen na een verhuizing. Het is nogal wat. Er komt een hoop regelwerk rondom je verhuizing kijken. Je moet niet alleen al je spullen inpakken, verplaatsen en je oude woning netjes achterlaten, je moet ook nog eens een hoop regelen voor je nieuwe...

                                                  Lees meer
                                                  Verhuisdozen inpakken: 9 Tips & Tricks

                                                  Verhuisdozen inpakken: 9 Tips & Tricks

                                                  Verhuizen doe je niet al te vaak. Dat betekent dat je vast niet zo 1-2-3 een antwoord op de vraag: “hoe pak je een verhuisdoos in?” hebt. Geen probleem, daar heb je ons (en Google) natuurlijk voor. In deze blog leer je verhuisdozen inpakken als een professional!...

                                                  Lees meer
                                                  10x Wat heb je nodig als je gaat verhuizen?

                                                  10x Wat heb je nodig als je gaat verhuizen?

                                                  Wat heb je nodig als je gaat verhuizen? In deze blog praten we over een paar must-haves als het gaat om verhuismateriaal. Deze tools maken je verhuizing niet alleen plezierig omdat ze klachten in je rug, armen of andere ledematen voorkomen, maar helpen ook om krassen...

                                                  Lees meer

                                                  Vraag eenvoudig een offerte aan.

                                                  En krijg dezelfde dag nog antwoord van ons! Hoe meer informatie je invult in het formulier, hoe beter wij jouw offerte kunnen opmaken.

                                                  Chat met ons!
                                                  1
                                                  Chat met ons
                                                  Scan de code
                                                  Hallo, waar kunnen wij jou mee helpen?