Ouderen verhuizen: Wat komt er allemaal bij kijken?

6 jan 2022 | Verhuistips

Afstand nemen van het huis waar je kinderen zijn opgegroeid… Dat is niet altijd even makkelijk. Zoveel herinneringen op één plek. Dat laat je het liefst niet zomaar achter. Veel senioren die verhuizen gaan met tegenzin en hebben met aardig wat stress te kampen. Als familie kun jij je ouders gelukkig wel ondersteunen. In deze blog vertellen we wat er allemaal komt kijken bij het verhuizen van ouderen.

Waarom ouderen verhuizen extra zorgt vereist

Het merendeel van de ouderen verhuist naar een kleinere woning. Dat komt in veel gevallen doordat de huidige woning te groot is om te onderhouden of omdat ouderen meer zorg nodig hebben. De reden dat het huis verlaten wordt is dan ook vaak niet ‘leuk’. Daarnaast lukt het niet meer om al dat gesjouw en gesleep zelf voor elkaar te krijgen, wat een hoop extra geregel en stress kan opleveren.

Welke gevolgen brengt verhuizen van ouderen met zich mee?

Het verhuizen van ouderen kan een hoop gevolgen met zich meebrengen. Sommige ouderen worden eenzaam en daardoor depressief in hun nieuwe (kleinere) woning. Een succesvolle seniorenverhuizing begint eigenlijk, zoals zoveel dingen, met een goed gesprek. Dat moet al hebben plaatsgevonden voordat er überhaupt een nieuwe woning gezocht wordt.

Diep van binnen weten we allemaal dat een losstaand huis op begeven moment te groot wordt. Het aansnijden van dit onderwerp kan echter pijnlijk zijn. Je kunt je ouder of naaste er maar beter op tijd mee confronteren. Zo kun je alles rustig, stap voor stap aanpakken en maak je geen overhaaste beslissingen. Het laatste wat je wil is je ouders halsoverkop verhuizen naar een woning waar ze ongelukkig de laatste fase van hun leven doorbrengen.

Daarbij blijkt dat 1 op de 3 ouderen te lang wacht met verhuizen. Dit schrijft seniorenorganisatie ANBO. Goed praten met ouderen over de voordelen die een verhuizing met zich mee kan brengen kan ze helpen voor te bereiden in het mentale proces.

Verhuizen brengt ook voordelen voor ouderen

Juist! Het hoeft niet allemaal negatief te zijn. Hoewel veel ouderen opzien tegen een verhuizing zijn er ook zeker voordelen te noemen. Verhuizen kan voor ouderen de volgende voordelen met zich meebrengen:

     

      1. Kleiner wonen zorgt voor minder inspanning: Een kleiner huis vergt nou eenmaal minder tijd en moeite om te onderhouden. Taken zoals de tuin onderhouden, de keuken poetsen of stofzuigen en dweilen is nou eenmaal sneller gedaan in een kleinere woning.

      1. Verhuizen kan ook zorgen voor méér contact: Verhuizen kan voor ouderen ook juist eenzaamheid verminderen. Zo kunnen ze in een verzorgingstehuis of seniorenflat ook in contact komen met andere ouderen. Vaak worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor senioren zoals bridgen of petanque.

      1. Veiliger wonen: Woningen voor senioren zijn vaak extra veilig en voorzien van verschillende gemakken om het dagelijks leven makkelijker te maken. Dit soort hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat senioren langer, zelfstandig kunnen wonen, zonder extra zorg te krijgen.

    Verhuizing voor onze moeder. Eerst een zeer prettig gesprek gehad met Jeroen, een vriendelijke, rustige, respectvolle en open man. Hij denkt goed mee. Wij vonden het een aanrader en zou dit zeker nogmaals doen. Het bespaart tijd en neemt een hoop frustratie uit handen. Zware dingen zoals kasten en het witgoed. Dingen aan de muur ophangen enz. Zo fijn dat het dan allemaal gedaan is en wij alleen nog maar hoefde uit te pakken.

    Mariska, Doetinchem

    Waar moet je op letten bij het verhuizen van ouderen?

    Op tijd beginnen is bij elke verhuizing belangrijk. Eerder maakte we een checklist met dingen die je moet regelen rondom je verhuizing. Voor ouderen is het echter nóg belangrijker om op tijd te beginnen. Houd rekening met de volgende punten voor een succesvolle seniorenverhuizing:

    1. Eerste kennismaking en bezichtiging

    De eerste kennismaking en bezichtiging is enorm belangrijk. Laat je goed informeren door de woningbouw- of zorgorganisatie waar je ouders heen verhuizen. Verhuizen is behoorlijk ingrijpend op deze late leeftijd. Het laatste wat je wil is dat deze plek niet prettig voor ze is. Bereid van tevoren vragen voor zoals:

       

        • Welke faciliteiten zijn er in het pand? Is er een lift? Is het rolstoelvriendelijk?

        • Wordt er iets georganiseerd voor ouderen?

        • Is er veel contact tussen de bewoners?

        • Zijn er opties voor poetshulp of andere aanvullende zorg?

      Zorg ook dat je jouw ouders helpt de nieuwe woning grondig te controleren. Werkt alles naar behoren? Is het goed onderhouden? Wie is verantwoordelijk voor eventuele reparaties of onderhoud aan de woning enzovoorts. Zorg dat over alles duidelijke afspraken zijn gemaakt voordat jij of een van je ouders ergens een krabbel onder zet.

      2. Neem voldoende tijd voor het mentale proces

      Sommige dingen hebben nou eenmaal tijd nodig. Je wil je ouders natuurlijk niet het gevoel geven dat ze worden ‘weggestopt’. Dat gebeurt ook helemaal niet, maar zorg dat je voldoende tijd neemt voor het mentale proces. Bezoek een aantal woningen, bespreek rustig de voor- en nadelen en neem geen overhaaste beslissingen.

      3. Meubels en andere spullen die niet meegaan

      Ouderen verhuizen in bijna alle gevallen naar een kleinere woning. Dat betekent in de meeste gevallen dus dat niet alle meubels mee kunnen naar de nieuwe woning. Daarnaast zijn er soms hele zolders of kelders vol met oude spullen die überhaupt niet meer gebruikt worden. Zorg ook dat je voor het uitzoeken van spullen voldoende tijd neemt. Sommige dingen kunnen voor jou rommel lijken maar hebben voor je ouders een hoge emotionele waarde.

      Daarnaast hoef je ook lang niet alles naar de stort te brengen. Een aantal opties wat je kan doen met je spullen zijn:

         

          • Sla je spullen tijdelijk op 📦: Weet jij, of weet een van je ouders nog niet welke spullen weg kunnen en wat er nog bewaard moet worden? Bij Schlechter Transport & Verhuizingen huur je al vanaf €5 per maand een tijdelijke opslag in Doetinchem!

           

            • Kinderen of kleinkinderen blij te maken: Kleinkinderen die gaan studeren zijn waarschijnlijk hartstikke blij met tweedehands kasten, banken, tv-meubels of bureaus.

             

              • Breng meubels naar de kringloop: Mensen met een klein budget worden ook heel blij van jouw meubels. Daarnaast doneren kringloopwinkels vaak jaarlijks aan een goed doel!

               

                • Zet spullen op marktplaats of Facebook Marketplace: Zo houd je er misschien zelfs nog een zakcentje aan over!

               

              4. De verhuizing zelf

              Je hebt samen een fijne woning uitgezocht, je ouders zijn er klaar voor, jij bent er klaar voor, de spullen zijn netjes gesorteerd en dan is het moment eindelijk daar. De verhuizing zelf. Ook hier geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Wij komen zelf altijd graag over de vloer, zo kunnen we bespreken hoe alles in zijn werk zal gaan en krijgen we een beter beeld van de verhuizing.

              Van tevoren een plan maken, op tijd komen en extra voorzichtig met alle spullen omgaan. Het is allemaal enorm belangrijk om stress te voorkomen bij een seniorenverhuizing. Lees ook ons artikel vol met inpaktips om alles veilig te verhuizen!

              Hulp nodig bij ouderen verhuizen?

              Kun jij, of kunnen je ouders wel een extra handje gebruiken bij je volgende verhuizing? Wij verhuizen ouderen met extra tijd, zorg en aandacht. Benieuwd hoe we dat precies doen? Lees alles over onze senioren-verhuisservice of vraag meteen vrijblijvend een offerte aan.

              5. Verhuiskostenvergoeding

              Wist je dat je in sommige gevallen aanspraak kunt maken op een verhuiskostenvergoeding? Deze vergoeding is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het verhuizen en herinrichten. Op de website van Rijksoverheid kan je checken jij of je ouder recht hebt op een verhuiskostenvergoeding.

              Wat als ouderen niet willen verhuizen?

              Niemand wil bemoederd of betutteld worden, zeker niet op je oude dag! Er is over het algemeen weinig animo onder ouderen om te verhuizen. Het liefst blijven ze zo lang mogelijk zelfstandig in hun huis wonen. Dat is ook een van de redenen waarom verhuizen vaak te laat gebeurt. Het is zeker goed voor mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, toch brengt het ook nadelen met zich mee.

              Woningprijzen zijn momenteel erg hoog, daarnaast is er weinig geschikt aanbod. Wachten met verhuizen tot het écht nodig is kan daardoor problemen opleveren. Het kan lang duren voor je een geschikte woning vindt. Wanneer de oude woning dan al een tijdje ongeschikt is kan dit onveilige situaties opleveren. Je kunt maar beter op tijd beginnen met zoeken!

              Extra aandachtspunt: dementerende ouderen verhuizen

              Ouderen verhuizen is niet altijd even makkelijk. Vooral niet wanneer het naar een verzorgingstehuis is, dat is voor iedereen een heftige gebeurtenis. Het verhuizen van dementerende ouderen brengt echter nog wat extra aandachtspunten met zich mee. Op de website van Alzheimer Nederland vind je praktische tips voor het verhuizen van ouderen met dementie.

               

                • Zet spullen op marktplaats of Facebook Marketplace: Zo houd je er misschien zelfs nog een zakcentje aan over!

               

              4. De verhuizing zelf

              Je hebt samen een fijne woning uitgezocht, je ouders zijn er klaar voor, jij bent er klaar voor, de spullen zijn netjes gesorteerd en dan is het moment eindelijk daar. De verhuizing zelf. Ook hier geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Wij komen zelf altijd graag over de vloer, zo kunnen we bespreken hoe alles in zijn werk zal gaan en krijgen we een beter beeld van de verhuizing.

              Van tevoren een plan maken, op tijd komen en extra voorzichtig met alle spullen omgaan. Het is allemaal enorm belangrijk om stress te voorkomen bij een seniorenverhuizing. Lees ook ons artikel vol met inpaktips om alles veilig te verhuizen!

              Hulp nodig bij ouderen verhuizen?

              Kun jij, of kunnen je ouders wel een extra handje gebruiken bij je volgende verhuizing? Wij verhuizen ouderen met extra tijd, zorg en aandacht. Benieuwd hoe we dat precies doen? Lees alles over onze senioren-verhuisservice of vraag meteen vrijblijvend een offerte aan.

              5. Verhuiskostenvergoeding

              Wist je dat je in sommige gevallen aanspraak kunt maken op een verhuiskostenvergoeding? Deze vergoeding is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het verhuizen en herinrichten. Op de website van Rijksoverheid kan je checken jij of je ouder recht hebt op een verhuiskostenvergoeding.

              Wat als ouderen niet willen verhuizen?

              Niemand wil bemoederd of betutteld worden, zeker niet op je oude dag! Er is over het algemeen weinig animo onder ouderen om te verhuizen. Het liefst blijven ze zo lang mogelijk zelfstandig in hun huis wonen. Dat is ook een van de redenen waarom verhuizen vaak te laat gebeurt. Het is zeker goed voor mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, toch brengt het ook nadelen met zich mee.

              Woningprijzen zijn momenteel erg hoog, daarnaast is er weinig geschikt aanbod. Wachten met verhuizen tot het écht nodig is kan daardoor problemen opleveren. Het kan lang duren voor je een geschikte woning vindt. Wanneer de oude woning dan al een tijdje ongeschikt is kan dit onveilige situaties opleveren. Je kunt maar beter op tijd beginnen met zoeken!

              Extra aandachtspunt: dementerende ouderen verhuizen

              Ouderen verhuizen is niet altijd even makkelijk. Vooral niet wanneer het naar een verzorgingstehuis is, dat is voor iedereen een heftige gebeurtenis. Het verhuizen van dementerende ouderen brengt echter nog wat extra aandachtspunten met zich mee. Op de website van Alzheimer Nederland vind je praktische tips voor het verhuizen van ouderen met dementie.

              [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
              <p>Stef Schreurs</p>

              Stef Schreurs

              6 januari 2022

              Nog meer verhuistips

              Gas, water en licht regelen na een verhuizing

              Gas, water en licht regelen na een verhuizing

              Gas, water en licht regelen na een verhuizing. Het is nogal wat. Er komt een hoop regelwerk rondom je verhuizing kijken. Je moet niet alleen al je spullen inpakken, verplaatsen en je oude woning netjes achterlaten, je moet ook nog eens een hoop regelen voor je nieuwe...

              Lees meer
              Verhuisdozen inpakken: 9 Tips & Tricks

              Verhuisdozen inpakken: 9 Tips & Tricks

              Verhuizen doe je niet al te vaak. Dat betekent dat je vast niet zo 1-2-3 een antwoord op de vraag: “hoe pak je een verhuisdoos in?” hebt. Geen probleem, daar heb je ons (en Google) natuurlijk voor. In deze blog leer je verhuisdozen inpakken als een professional!...

              Lees meer
              10x Wat heb je nodig als je gaat verhuizen?

              10x Wat heb je nodig als je gaat verhuizen?

              Wat heb je nodig als je gaat verhuizen? In deze blog praten we over een paar must-haves als het gaat om verhuismateriaal. Deze tools maken je verhuizing niet alleen plezierig omdat ze klachten in je rug, armen of andere ledematen voorkomen, maar helpen ook om krassen...

              Lees meer

              Vraag eenvoudig een offerte aan.

              En krijg dezelfde dag nog antwoord van ons! Hoe meer informatie je invult in het formulier, hoe beter wij jouw offerte kunnen opmaken.

              Chat met ons!
              1
              Chat met ons
              Scan de code
              Hallo, waar kunnen wij jou mee helpen?